Keurmerk Binnenklimaat Inspectie & Advies
Het keurmerk Binnenklimaat Inspectie & Advies bestaat uit diverse bedrijven die zich bezig houden met het onderzoeken, analyseren en adviseren van de luchtkwaliteit in gebouwen. Binnenklimaat Inspectie & Advies ontwikkeld samen met de diverse stakeholders, onderzoeksprotocollen voor de uitvoering van diverse vormen van binnenklimaatonderzoek.
Onze missie is het zorgen voor een uniforme werkwijze voor de uitvoering van binnenklimaatonderzoek en beoordeling van de resultaten. Door het volgen van deze werkwijze zijn de uiteindelijke opdrachtgevers zeker van een deskundig onderzoek en passend advies. De aangesloten leden van het keurmerk Binnenklimaat Inspectie & Advies conformeren zich te allen tijden aan het volgen van deze werkwijzen.
Waarom onderzoek via keurmerk leden
Het uitvoeren van binnenklimaat onderzoek is specialistisch werk. De basis van een goede kwaliteit van het binnenklimaat is een goed werkend en onderhouden luchtbehandelingssysteem, waarbij het van belang is dat schoonmaakwerkzaamheden voldoende en goed worden uitgevoerd. Het uitvoeren van een binnenklimaatonderzoek draagt bij aan het in kaart brengen van de staat van het luchtbehandelingssysteem en schoonmaakonderhoud. Dit zorgt ervoor dat problemen tijdig worden opgemerkt.
De uitvoering van een binnenklimaatonderzoek vergt een vooraf overlegd onderzoeksplan door een adviseur luchtkwaliteit, waarbij de daadwerkelijke uitvoering van het onderzoek volgens een gestandaardiseerde methode wordt uitgevoerd. Het keurmerk Binnenklimaat Inspectie & advies heeft hiervoor, in samenwerking met o.a. de Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiënisten, TVVL, NVRL en de Focusgroep Luchtfilters meetprotocollen voor opgesteld.
De bedrijven die zijn aangesloten bij het keurmerk Binnenklimaat Inspectie & Advies worden gecontroleerd op het volgen van de juiste werkzwijze voor het uitvoeren van de benodigde binnenklimaatonderzoeken. Hiermee wordt de goede uitvoering van een onderzoek naar een gezond binnenklimaat gegarandeerd.
Belang van keurmerk
De roep om een keurmerk is ontstaan met de opkomst van het onderzoek naar micro-organismen in het binnenklimaat. Dit type binnenklimaatonderzoek wordt sinds ruim een eeuw in huizen, scholen en andere gebouwen toegepast. In de jaren ‘70 is het microbiologisch luchtonderzoek in verband gebracht met het sick building syndroom.
Na het onderzoek in opdracht van de World Health Organisation naar het sick building Syndrome in 1984, zijn de onderzoeken gecommercialiseerd. In Nederland is in 1989 een van de eerste commerciële bureau gestart. Na de start van het eerste bedrijf volgen er als snel meerdere bureaus met een specialisme in binnenklimaatonderzoeken.
Concurrentie is vanzelfsprekend goed voor de diversiteit binnen de markt, echter hielden de onderzoeksbureaus er verschillende werkwijzen en grenswaarden op na. Dit veroorzaakte een verkeerd beeld van de branche wat uiteindelijk kon gaan leiden tot imagoschade.
In 2006 werd door Binnenklimaat Nederland de helpde hand geboden. Er werden diverse bedrijven benaderd met de vraag of men zich wilde verenigen met het doel om de werkwijze en grenswaarden te standaardiseren. Hiermee werd het keurmerk “Binnenklimaat Inspectie & advies” geboren.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een gezond binnenklimaat?
Het binnenklimaat draagt bij aan de beleving van het gebouw en gaat onder andere over temperatuur, luchtkwaliteit en verlichting. Als het binnenklimaat niet op orde is, zijn er bijvoorbeeld klachten over geïrriteerde ogen, hoofdpijn, warmte en kou. Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de gebouwgebruikers zonder klachten hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.
-
Wat zijn de voordelen van een gezond binnenklimaat?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat een goed binnenklimaat een productiviteitswinst oplevert van 10 à 15%. Daarnaast wordt 20% van het ziekteverzuim veroorzaakt door een slecht binnenmilieu. Het verlagen van het ziekteverzuim zal leiden tot aanzienlijke besparingen in de ziektekosten.
-
Is het kostbaar om het binnenklimaat te verbeteren?
Het PvE Gezonde Kantoren is een handreiking voor het (her)ontwikkelen van kantoren die niet alleen energiezuinig moeten worden, maar ook gezond en comfortabel moeten zijn. Hiervoor zijn drie ambitieniveaus geformuleerd. Klasse C geeft een ‘voldoende’ aan, klasse B betekent ‘goed’ en de beste beoordeling is klasse A, met een ‘zeer goed’. Men kan de kosten beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld Klasse C. Het is overigens niet noodzakelijk om altijd aan Klasse A te voldoen.
-
Kan ik het binnenklimaat monitoren middels CO2 – meters?
Om de werking van de ventilatie te controleren is het plaatsen van CO2-meters een uitstekend middel. Voor het controleren van de luchtkwaliteit is echter meer nodig. Het meten van micro-organismen, stofdeeltjes en vluchtige organische stoffen geeft de benodigde informatie over de luchtkwaliteit in gebouwen.