Ventilatiekeur en woningbeheerders
Wat betekent het Ventilatiekeur voor beheerders?
De houdbaarheid van de woningvoorraad is voor beheerder en corporatie van belang. Door de woning regelmatig te onderhouden én in te zetten op een gezonde woning met een hoog wooncomfort, ontstaat een prettige en langdurige relatie tussen huurder en verhuurder. Het behoud van de woning kan eenvoudig gerealiseerd worden door ventilatie en onderhoud op te nemen in de MJOB (meerjarenonderhoudsbegroting). De onderhoudsnorm binnen het Ventilatiekeur garandeert regelmatig onderhoud aan de ventilatiesystemen. Bovendien wordt het onderhoud uitgevoerd door Ventilatiekeur Specialisten die voldoen aan de erkenningsregeling.
Leveranciers van luchttechnische apparaten ondersteunen het Ventilatiekeur. Het regelmatig op correcte wijze onderhouden van de installatie draagt bij aan een langere levensduur van de installatie én aan de binnenluchtkwaliteit. Het Ventilatiekeur is daarom prima te combineren met bijvoorbeeld een garantieplan dat door leveranciers kan worden afgegeven.
Belang van regulier onderhoud
Woningventilatie is een essentieel onderwerp als het gaat om wooncomfort. Om de binnenluchtkwaliteit van (huur)woningen omhoog te krijgen, is het Ventilatiekeur ontwikkeld. Het protocol schrijft eisen voor met betrekking tot ontwerp, installatie, beheer en onderhoud. Om gezonde binnenlucht te kunnen waarborgen, moet het ventilatiesysteem goed ingeregeld worden en is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Door woningventilatie op te nemen in de MJOB komt de beheerder niet voor onnodige verrassingen te staan en wordt de bewoner voorzien van gezonde binnenlucht.
De voordelen van regulier onderhoud
Om energie te besparen, wordt er steeds meer luchtdicht gebouwd. Maar het is onmogelijk om comfortabel te wonen in een luchtdichte woning. Woningventilatie is dus essentieel als het gaat om woongenot. Als verhuurder en/of beheerder ben je verantwoordelijk voor de woning en indirect dus ook voor het wooncomfort. Het Ventilatiekeur draagt bij aan verhoging van het wooncomfort van bewoners. Bovendien zorgt een goed onderhouden én goed geventileerde woning voor behoud van de woningvoorraad en is de kans groter dat de bewoner voor langere tijd de woning wenst te benutten.
De voordelen van Ventilatiekeur op een rij:
▪ Besparing op het energieverbruik van het ventilatiesysteem
▪ Door regelmatig onderhoud geen grote uitgaven
▪ Onafhankelijke periodieke audits
▪ Volledig inzicht in kwaliteit en installaties
▪ Langere levensduur van het ventilatiesysteem
▪ Verhoging van het wooncomfort en dus een langdurige relatie met de huurder
Doelstellingen van het Ventilatiekeur:
▪ Creëren van een kwaliteitsnorm voor woningventilatiesystemen (beheer en onderhoud door gecertificeerde ventilatiespecialisten).
▪ De zekerheid dat het keurmerk garandeert dat het woningventilatiesysteem voldoet aan vastgestelde eisen.
▪ Het vergroten van de bewustwording van het willen exporteren van een ‘gezonde’ woning.
Toetsing & classificatie
De onafhankelijke periodieke audits worden uitgevoerd door erkende instanties. In de audit worden de fysieke reinheid van het ventilatiesysteem en de ventilatiecapaciteit getoetst.
Bij fysieke reinheid worden filters, ventilatoren, sensoren, luchtkanalen, toe- en afvoerroosters alsmede gevelroosters gecontroleerd. Bij toetsing van de ventilatiecapaciteit wordt vastgesteld of de eisen binnen het wettelijk kader zijn nageleefd en wordt getoetst of het systeem correct is ingeregeld.
Op basis van de toetsing wordt een classificatie aan het kwaliteitsniveau afgegeven. Dit kwaliteitsniveau kent binnen het Ventilatiekeur 1, 2 of 3 sterren:
🠆Ventilatiekeur*
Voldoet aan eisen voor reinheid maar niet voor ventilatiecapaciteit
🠆Ventilatiekeur**
Voldoet aan eisen van reinheid en ventilatiecapaciteit van 100%
🠆Ventilatiekeur***
Voldoet aan eisen van reinheid en ventilatiecapaciteit van 120%